Over mij

Mijn foto
Leuk dat je even op mijn blog komt kijken! En nog leuker als je ook een reactie achterlaat ! Ik ben dus Ellis Hendriks, getrouwd met Gert en samen samenwonend met een hele lieve hond en een vrolijke vogel. Ik ontwerp en maak al een aantal jaren (figuur)kaarten voor het Hobbyjournaal. Een tijdje geleden heb ik het scrappen ontdekt. Het leukste vindt ik het ontwerpen en maken van doosjes. Maar kaarten maken doe ik ook graag, eigen ontwerp én mooie ontwerpjes van anderen.

zaterdag 14 maart 2009

Workshop boek-doosje

Vanwege de vele vragen die ik krijg voor de beschrijving van het boek-doosje, maak ik er maar een workshopje van:

de maten van het boek-doosje kun je zelf bepalen, maar ik gebruik die van mij even als voorbeeld:

Doosje:
Snijd 2 stukken ecru karton van 14x9cm, leg er één met een smalle kant naar je toe en zet met potlood stipjes langs de kant van die 9cm : de eerste op 1cm, alle volgende op 0,5cm, het laatste stukje is dan weer 1cm. Doe dit ook aan de overkant. Ril dan lijnen tussen de stipjes, en maak de vouwen: begin met een bergvouw, dalvouw enz.(harmonica-vouw) Doe hetzelfde met het andere stuk. Je hebt nu de voor en achterkant.
Doe dan nog een keer hetzelfde voor de zijkantjes met twee stukjes karton van 9,5x9cm (de stipjes weer langs de kanten van 9cm)

Nu wordt het lastig! Probeer het eerst even zonder lijm. Kijk goed naar de foto (print hem desnoods even uit) Schuif de uiteinden van de vouwen van een zijkant (één van de kleine stukjes) precies tussen de uiteinden van de vouwen van een lang stuk(voor of achterkant).Als je de slag te pakken hebt, smeer je wat alleslijm op de "bergjes"(de topjes van de vouwen) en schuif je het er weer tussen. Zo zet je het hele doosje in elkaar.De stukjes van 1cm lijm je op de hoekjes op elkaar vast. Je hebt dan een doosje zonder bodem én deksel.

De kaft:snijd een stuk ecru karton van 15,5x24cm. Maak in die 24cm een vouw op 10,5cm en op 13,5cm. Beplak het kaft aan de binnen en buitenkant met scrappapier. Plak ook op de bovenste 1cm rand van het doosje reepjes scrappapier. Inkt alle randen (ook de ribbels van het doosje) en plak dan het doosje in de kaft, met de onderste 1cm stukjes van het doosje op de kaft én met achterkant tegen het middenstuk van de kaft, door weer de topjes van de vouwen met (niet te veel) lijm in te smeren.

Ik heb touw gebruikt, om het doosje te sluiten:
neem een flink stuk touw, doe het dubbel, meet het om het doosje af: de lus komt aan de onderkant en steekt aan de voorkant iets onder het doosje uit. Leg er dan een strik in, zo, dat die in het midden (nadat je het kant erop hebt geplakt) van de voorkant op het doosje komt te liggen. Aan de "open" kant van je touw moet je een stuk hebben, dat lang genoeg is om er een strik in te leggen. Lijm het touw hier en daar aan het doosje vast. Haal 1 deel van het touw door de lus en maak er, samen met het andere deel, een strikje in.

Label:
Print een tekst bv. : "Boek: een samengebonden of genaaid aantal bedrukte, beschreven bladen" op lichtbruin karton en snijd er dan een label van 10,5x3cm uit en schuif die in je boek, als bladwijzer.

Nu kun het doosje gaan versieren!Succes!!! en als je nog vragen hebt, stel ze gerust !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten